Blog rasmi Aizat Amdan, khas untuk peminat-peminat yang ingin mengenali Aizat dengan lebih dekat.

Tuesday, 13 May 2008

FAQ - Zat! Camne u boleh kurus ha?

I get this question almost everywhere I go nowadays. I wonder jugak apa bezanya diet dulu dan sekarang. Actually semasa dalam akademi dulu, Aizat yang paling sikit makan ( walaupun dlm diari I was potrayed otherwise) sebab takut berat badan akan menganggu penafasan untuk menyanyi. Aizat turunlah sikit but not ketara. So apa beza dengan sekarang? One thing for sure - DIET IS NOT EVERYTHING IN LOSING WEIGHT!! Maknanya makan, jangan tak makan. Two things yang Aizat avoid, Fizzy drinks and Rice (seminggu sekali je). Makan pulak ada timing - every 4 jam, makan small portions. Dengan diet is of course the WORKOUT/EXERCISE - 30 minit EVERYDAY!! Mentally, I tell myself I need to burn the calories I ate today. eg. 30 minutes of brisk walking will burn at least 200 calories. So what's new?? At the end of the day, I think the most important factor is our MINDSET! Apa yang really buat Aizat tekad was the fact that I lost 3 kgs in the first week selepas ikut diet/exercise diatas. Wow! It really inspired me. Kalau boleh turun 3 kg seminggu kali 8 minggu = 24 kg. and the rest is history! So kalau Aizat boleh, anyone can do it. Try it!

10 comments:

rohaya said...

lagi sekali Tahniahhhhhhhhhh
hmmmm nak cuba follow laaaa.... dan lagu HKYM memang mendapat sambutan hangat... bila tengok aizat perform kat melaka tu ramai gak awek2 nyanyi sekali... waaaaahhhhhhh good respond from orang2 melaka tuuuu...

add_asyraf said...

mmg kene ikut care aizat nie...nak diet...huhu...

spongebob said...

lose 24kg within 8 weeks???wow!!!that's impressive!
kalo nasi hanya amik seminggu sekali, ape yg aizat makan ari yg lain tu? I mean what are the examples of non- carbo food that u take?macam mana cara memasaknya?

gratefull said...

thanks aizat fr telling the way it is. love u so much. i 65kg, nk trun ke 50 mcm tuh. just nk bgtau aizat, jgn kurus sngt tau, lau krus sngt x hensem la. 70-75 is the best.. emmuahhh. daaa

butterprincess said...

salam aizat...
akhirnya jumpa jugak blog aizat..
bila saya tgk aizat..
saya terdetik hati nak kurus mcm aizat..
if aizat blh..
why not saya tak blh kan...
apa2 pun usaha dan sabar...
aizat my inspirasi...
seronok sangt tgk aizat...
perform lagu kat ajl...
peaceee....

wazzdil said...

salam aizad...kalo boleh kasi tau berapa lama aizad ambil masa untuk kurus sampai sekarang...lagi satu dalam 8 minggu agak mendadak turun.apa rahsia nye..maksudnya jenis workout apa yang aizad buat selalu 4 burn fat??

syafiqah said...
This comment has been removed by the author.
luqmanarif13 said...

assalamualaikum...apa khabar aizat?
saya nk tanya berapa berat bdn aizat skarang berbanding dgn dulu?

shikien said...

fuyoo..
u my idol dear

ezani said...

waaa.....i like!!!! sye pon nk cube!